top of page

Maksaläiskät - joka keväinen ongelma?



Mistä maksaläiskän tunnistaa?

Maksaläiskä on tumma ja suurehko läiskä kasvoilla tai muilla auringolle altistuneilla ihoalueilla. Yleensä maksaläiskät alkavat muodostua noin 40–50-vuotiaana ja samaan aikaan, kun meidän oma kollageeni tuotanto on merkittävästi vähentynyt. Tämän seurauksena monille muodostuu ihoon maksaläiskiä. Aurinko eli UV-säteily on maksaläiskien selkein tekijä. Lisäksi niiden syntyyn ja ilmenemiseen vaikuttavat ihmisen perintö- ja hormonaaliset tekijät.


Mihin maksaläiskiä tulee?

Pigmenttihäiriöt eli maksaläiskät ovat kesäisin ilmestyneet omalle iholleni. Tämä johtuu siitä, että pigmenttiä muodostavat ihosolut vaurioituvat helposti. Vaurioituneet solut eivät saa riittävää kosteutta, jolloin ne eivät muodosta enää tasaista pigmenttiä iholle.

Maksaläiskiä tulee ihoalueille, jotka ovat altistuneet auringolle. Tyypillisesti niitä esiintyy kasvojen iholla, kuten ohimoilla, otsassa ja poskipäillä, sekä hartioilla, olkapäillä, rinnan alueella ja käsissä. Maksaläiskät tummuu usein auringossa. Tummumista voi estää käyttämällä auringonsuojavoidetta (UVA- ja UVB suoja, suojakerroin 30–50). Maksaläiskät syntyvät myös usein raskauden aikana tai ehkäisytablettien tai muun hormonihoidon seurauksena. Onneksi nämä pigmenttihäiriöt vaalenee usein synnytyksen jälkeen.


Mikä on melasma?

Maksaläiskät ovat yleisiä ikääntyvillä naisilla ja melasma on yleisempää nuoremmilla naisilla. Näitä molempia tulee suojata auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Suojaaminen on erityisen tärkeätä keväällä ja kesällä. Hieman läiskistä poikkeava melasma on tietyntyyppistä maksaläiskää. Melasmaa tulee vain naisille, etupäässä nuorille naisille. Sitä kutsutaan myös ”raskausnaamioksi”. Melasmaa tulee usein ehkäisypillereitä syödessä tai raskaana ollessa hormonien ja UV-säteiden vaikutuksesta. Raskausnaamio on saanut nimensä siitä, että silmien ympärille ilmaantuu tumma pigmentaatio kehä, joka jättää silmien alueen vaaleaksi, mikä antaa ”naamiomaisen” vaikutelman. Toinen yleinen alue ihossa on melasmalle ylähuuli. Tummentuma voi antaa vaikutelman viiksistä. Maksaläiskät ja melasma alueet vaalentuvat heti, kun UV-säteilyn määrä vähenee. Siksi ne menevät usein piiloon talvella ja tulevat jälleen esiin kesällä, kun iho altistuu suojaamattomana auringolle.


Mikä avuksi? Miten maksaläiskiä voi ehkäistä?

Tärkeintä maksaläiskien ennaltaehkäisyssä ja häivyttämisessä on korkean suojakertoimen

käyttäminen aina auringonvalossa oleillessa. Hydrolysoidulla kollageenilla on todettu olevan ikääntyvään ihoon positiiviset vaikutukset. No75- Kollageenivalmisteen nauttiminen sisäisesti on todettu siloittavan ryppyjä, parantavan ihon elastisuutta ja kosteutta, sekä vähentävän pigmenttiläiskien muodostumista.

Olen käyttänyt No75 -hydrolysoitua kollageenia useamman vuoden ajan ja huomannut vaikutuksen ihon syvemmässä kerroksessa näin vaikuttaen iho kimmoisuuteen ja kosteuteen. Kollageenista ja hyaluronihaposta sain koko ihooni sisältä päin kosteutta. Nyt olenkin nauttinut useammasta kesästä ilman ikäviä pigmenttihäiriöitä ihossani.

Ihoni ei ole myöskään niin kuiva kuin aiemmin. Alkaneet juonteet ja ryppyjen muodostukset ovat hidastuneet ja osittain korjautuneet ja ihoni on kosteampi ja kimmoisampi. Tuntuu kuin, olisin kääntänyt ihoni ikääntymisen kelloa taaksepäin!





Saako maksaläikät pois?

Mikäli haluat pigmenttihäiriöistä eroon, niin kannatamme kääntymään ihotautilääkärin puoleen. Jo muodostuneita maksaläiskiä voi hoitaa ihotautilääkärin kanssa apteekista saatavilla vaalentavilla voiteilla, erilaisilla kemiallisilla kuorinnoilla sekä laserhoidolla.

Maksaläiskistä ei kuitenkaan ole mitään terveydellistä vaaraa tai haittaa. Nämä ovat kosmeettinen vaiva, mutta monelle ei- toivottu vieras kesällä.

407 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page